Sposób przygotowania:
Sos warzywny do słoików
Cukinię i paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a paprykę na średnich. Cukinię wymieszać z solą, przełożyć na sitko i odstawić na godzinę do odsączenia soku. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Odciśniętą z soku cukinię przełożyć do rondla z cebulą, dodać paprykę. Rondel nakryć pokrywką i całość gotować przez około pół godziny. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu.Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą około 10 minut.
Alex_M
anemon
Wypróbuj koniecznie, bo sos jest pyszny.
Alex_M
i zrobiłam :) wprowadziłam swoje modyfikacje, jak to ja ;) ale wyszło smacznie :)