gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Warzywa do lecza w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z tak przygotowanych warzyw w słoikach zimą przygotowuje szybkie leczo. Polecam - przetwory robi się szybko, a zimą będą jak znalazł :)

Warzywa do lecza w słoikach

Składniki:

Warzywa do lecza w słoikach

 

Sposób przygotowania:

Warzywa do lecza w słoikach

ETAP 1:

Warzywa do lecza w słoikach
Obraną i pokrojoną cebulę przekładamy do garnka.

Cebulę obieramy, siekamy i przekładamy do większego garnka (na dno wlewamy oliwę).

ETAP 2:

Warzywa do lecza w słoikach
Pokrojoną na kawałki paprykę dodajemy do cebuli.

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazdo nasienne i kroimy na kawałki.

ETAP 3:

Warzywa do lecza w słoikach
obraną i pokrojoną cukinię dodajemy do cebuli i papryki.

Cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę (jeżeli cukinia ma duże nasiona to usuwamy miąższ). Warzywa podsmażamy ok. 5 minut.

ETAP 4:

Warzywa do lecza w słoikach
Do warzyw w garnku dodajemy pokrojone pomidory.

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw w garnku. Mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy ok. 20 minut.

ETAP 5:

Warzywa do lecza w słoikach
Warzywa wraz z powstałym sosem przekładamy do słoików.

Następnie warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.