aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Cukinia w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczyste, a zarazem chrupiące krążki ze smażonej cukinii. W sam raz na letnią przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Cukinia w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w chrupiącej panierce

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w chrupiącej panierce
Cukinie obieramy ze skórki. Myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Z plastrów cukinii wycinamy niepotrzebny środek z pestkami. Cukinie układamy obok siebie i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy je na 10 minut. Do jednej miseczki wsypujemy bułkę tartą, w drugiej roztrzepujemy trzepaczką jajka. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Wkładamy je na gorący olej i smażymy z obu stron do zrumienienia skórki. Gdy panierka osiągnie oczekiwany kolor, wówczas zdejmujemy krążki z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygnie, to możemy przystąpić do chrupania.
Cukinia w chrupiącej panierce
Cukinie obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w krążki. Usuwamy środek z pestkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinia w chrupiącej panierce
Krążki cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku.
Cukinia w chrupiącej panierce
Następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Cukinia w chrupiącej panierce
Krążki smażymy z obu stron do zrumienienia panierki.