Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Cukinia w curry i kurkumie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinie jeszcze można zbierać, jeśli mamy swoją. Kto nie ma swoich może kupić i zakonserwować na zimę.

Cukinia w curry i kurkumie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia w curry i kurkumie

 

  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyzka curry
  • 1 łyżka gorczycy
  • po ziarnie na słój ziele angielskiego i pieprzu i jednym liściu laurowym
  • 1 łyżka kurkumy

Sposób przygotowania:

Cukinia w curry i kurkumie
Cukinie umyć, obrać, rozkroić, wydrążyć gniazda nasienne i je odrzucić. Resztę cukinii pokroić w paski na wysokość słoja lub w grubsza kostkę. Pokrojoną cukinię ułożyć ciasto w słojach.

Przygotować zalewę z podanych składników. Zagotować i gorącą zalać cukinię. Zakręcić słoje, pasteryzować około 10 minut.

Następnie wyjąć i ustawić słoje do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Cukinia w curry i kurkumie
Z cukinii należy wybrać i idrzucić gniazda nasienne
Cukinia w curry i kurkumie
Pokrojoną cukinię ułożyć ciasno w słojach.
Cukinia w curry i kurkumie
Zakać cukinie gorącą zalewą, pozostawiając około centymetr wolnej przestrzeni u góry