Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii na zimę
1. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy pestki, ważymy, żeby było 2 i pół kilograma, następnie kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski i zasypujemy solą. Tak przygotowaną cukinię odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z wody.
2. Do garnka przekładamy składniki zalewy, dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy koperek, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę, dusimy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić.
3. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni. Rady: Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml.
2. Do garnka przekładamy składniki zalewy, dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy koperek, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę, dusimy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić.
3. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni. Rady: Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml.