Sposób przygotowania:
Cukinia w zalewie z curryKrok 1
Słoiczki sparzyłam i wytarłam do sucha. Cebulę obrałam i pokroiłam w pół księżyce i powkładałam do słoiczków ( talarek przekrojony na pół trafia do słoiczka). Wyspałam gorczycę i ziarenka pieprzu.
Krok 2
Cukinie umyłam poobcinałam przód i tył, pokroiłam w talarki a następnie w pół księżyce. Powkładałam do słoiczków 250 ml dosyć ciasno.
Krok 3
Do garnka wlałam ocet, wodę sól i cukier, wsypałam curry i zagotowałam. Zagotowaną zalewą pozalewałam cukinię. Zakręciłam i pasteryzowałam po 10 minut od zagotowania.
Jak zauważyliście dałam ocet 6 % a do tego smakowy, bo z koperkiem i o smaku czosnkowym. Cukinia będzie delikatniejsza wzbogacona o smak czosnku i koperku.