Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukinia zapiekana z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Plastry podgotowanej kalarepki ułożone w naczyniu do zapiekania na przemian z plastrami cukinii i cebuli zapieczone z tartym serem. Smaczny dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa np. na kolację.

Cukinia zapiekana z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana z kalarepką

 

  • 1 kalarepka
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z kalarepką
Kalarepkę obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej. Kalarepkę ugotować na pół miękko, odcedzić. Cebule obrać, cukinię umyć. Cebule i cukinię pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Układać w nim na przemian plastry kalarepki, cukinii i cebuli. Wszystko lekko oprószyć solą, posypać suszonymi pomidorami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na warzywach. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut.
Cukinia zapiekana z kalarepką
Obrana i pokrojona w plastry kalarepka gotowana w wodzie.
Cukinia zapiekana z kalarepką
Plastry warzyw ułożone w naczyniu do zapiekania posypane suszonymi pomidorami.
Cukinia zapiekana z kalarepką
Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
Cukinia zapiekana z kalarepką
Tarty ser rozłożony na warzywach w naczyniu do zapiekania.