Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana według Gosi.
Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy obieramy szatkujemy na drobno lub jak kto woli,dusimy na masle z pokrojoną cebulą, studzimy. Cukinię myjemy przecinamy na pół,wydrązamy srodek.Kazdą połowkę cukini wykładamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.Robimy farsz do pieczarek dodajemy ryz ,startą marchewkę,trochę pokrojonego miąszczu z cukini bez pestek ,doprawiamy solą i pieprzem.Oregano sypiemy na rękę i rozcieramy w dłoniach aby wytworzyły się olejki eteryczne.Farsz dokładnie wymieszać i włozyć do cukini.Cukinie włozyć do naczynia do zapiekania ,na dno naczynia mozna wsypać łyzkę przyprawy kucharek,vegeta..Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st na30-40minut.Do farszu mozna dodać trochę startego zółtego sera albo posypac serem pod koniec .pieczenia.
kołczu
gosia56
Dziekuję. smakowała super.
gusia1000