Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukinia zapiekana z kurkami 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia nadziana usmażonymi kurkami i zapieczona.

Cukinia zapiekana z kurkami 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia zapiekana z kurkami 2

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z kurkami 2
Cukinię obrać. Jak cukinia jest młoda, to można zostawić skórkę. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie w środku wydrążyć. Cukinię oprószyć solą czosnkową i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do każdej połówki cukinii włożyć po łyżeczce masła i rozsmarować je lekko. Oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki usmażyć na maśle (aż płyn z grzybów odparuje), doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone grzyby rozłożyć w połówkach cukinii. Cebulę pokroić w kostkę i rozłożyć na grzybach. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim cukinię z grzybami. Całość zapiec w 180 stopniach. Zapiekać ok. 1 godzinę, aż cukinia zrobi się miękka.
Cukinia zapiekana z kurkami 2
Obrana przekrojona na pół i wydrążona cukinia z masłem.
Cukinia zapiekana z kurkami 2
Wydrązona cukinia nadziana usmażonymi na maśle kurkami.

Tagi:

sery ser cukinia