Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Cukinia zapiekana z tuńczykiem to bardzo smaczna propozycja na obiad. Moja rodzina uwielbia takie dania, a cukinię to wręcz uwielbia.

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie ( 20 dag )
  • 20 dag sera żółtego
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • sól
  • olej
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą
1. Cukinię myjemy,osuszamy, obieramy i przekrawamy wzdłuż, następnie łyżką wydrążamy środek formując łódeczki.

2. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Cukinie oprószamy solą, nakładamy tuńczyka i kukurydzę, następnie oprószamy ziołami.

4. Tak przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorącą wodą, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni, ja piekłam 40 minut.

5. Przed końcem pieczenia cukinie posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy udekorowane ketchupem.

Rady: Ja miałam bardzo małe cukinie.