Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cukinia zapiekana z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cukinia zapiekana z marchewką i żółtym serem

Cukinia zapiekana z marchewką

Składniki:

Cukinia zapiekana z marchewką

 

  • 4 średnie młode cukinie
  • 80 dag mięsa mielonego
  • 8 średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 młoda marchewka
  • ser żółty
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa typu jarzynka
  • pieprz
  • chili
  • sól

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z marchewką
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Mniej więcej jedną trzecią miąższu dodajemy do pieczarek i cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko solimy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie do chwili aż lekko zbrązowieje i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku jarzynką, pieprzem i chili. Cukinie napełniamy farszem, posypujemy startą na grubych oczkach marchewką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym posypujemy startym na gubych oczkach żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut.