jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowa potrawka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tak przygotowaną cukinię możemy jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Możemy podawać ją jako przystawka, lub jako dodatek do grilla lub dań mięsnych.

Cukiniowa potrawka z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowa potrawka z rodzynkami

 

  • Składniki:
  • 2 młode cukinie,
  • 0,5-¾ szklanki rodzynek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Sok z połowy cytryny.
  • Pokrojona natka pietruszki( 2 łyżki ),
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki oliwy.

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowa potrawka z rodzynkami
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie cukinię kroimy w kostkę. Dokładamy ją do cebuli. Czosnek przeciskamy przez praskę i także dodajemy do potrawki. Razem smażymy, do momentu jak cukinia zmięknie. W trakcie smażenia dokładamy także rodzynki i orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec potrawkę skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy natką pietruszki. Gotowe.
Cukiniowa potrawka z rodzynkami
pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju
Cukiniowa potrawka z rodzynkami
Do zrumienionej dokładamy pokrojona cukinie.
Cukiniowa potrawka z rodzynkami
Gdy cukinia zmięknie dodajemy bakalie. doprawiajmy do smaku.
Cukiniowa potrawka z rodzynkami
na koniec dodajemy pokrojona natkę pietruszski

Tagi:

cukinia