Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i seremETAP 1:
Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru.
Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, jogurt, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.
ETAP 2:
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia.
Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki.
ETAP 3:
Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
ETAP 4:
W każdym wgłębieniu ciasta układam ser, na około posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.
Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa.
Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier.
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki