Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dyniowym nadzieniem
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W połowie rozprowadzamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W wolnym czasie gdy rozczyn rośnie topimy masło i delikatnie studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15- 20 min. Przed końcem wyrabiania dodajemy masło. Gdy ciasto jest gotowe , czyli odchodzi od ręki odstawiamy go do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,5-1 cm. Z ciasta wycinamy prostokąty. Ich wielkość zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać drożdżówki. U mnie to około 8 na 14 cm. Z jednej strony nacinamy prostokąt do około 1/3 długości . Nacinamy tak w około 4 miejscach. Z drugiej strony prostokąta nakładamy nadzienie. Zwijamy ciasto zaczynając od strony z nadzieniem. Tak samo postępujemy z każdym wyciętym prostokątem. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. NADZIENIE: Dynie kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem na około 3 godziny. W tym czasie dynia puści sok. Gotową dynie przekładamy na gaz i smażymy. Gdy jest już miękka dokładamy do niej dokładnie obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Całość doprawiamy cynamonem i smażymy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Nadzienie studzimy. Można przygotować je dzień lub kilka dni wcześniej.