Sposób przygotowania:
Drożdżówka z cukinią.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy aż zaczną pracować. Robimy dołek na środku i wlewamy drożdże z mlekiem, wbijamy jajko i wlewamy olej....zaczynamy wyrabiać. Jak ciasto przestanie nam brudzić ręce i odstawać od brzegów naczynia...tzn można je odstawić do wyrośnięcia. A więc przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość...wykładamy na blat i wałkujemy cienki placek. Drugie jajko roztrzepujemy w szklance i smarujemy nim ciasto, następnie rozprowadzamy cienką warstwę powideł. Posypujemy cynamonem i zwijamy ciasno. Wkładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem. Odstawiamy aby podrosła.Mąkę, otręby, tłuszcz i cukier miksujemy razem aż składniki się połączą. Ciasto smarujemy resztą jajka, posypujemy kruszoną i pieczemy 45 min w 180 stopniach.