aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Cukiniowe księżyce z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na smaczną przekąskę polecam miękkie w środku i chrupiące z wierzchu cukiniowe księżyce w aromatycznej posypce z tymianku.

Cukiniowe księżyce z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe księżyce z tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe księżyce z tymiankiem
Cukinie obieramy ze skórki i myjemy, osuszamy. Następnie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. powstałe księżyce z cukinii lekko oprószamy solą i zostawiamy na 5 minut.W miseczce roztrzepujemy jajko z przyprawą Maggi, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.

Kawałki cukinii obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego księżyce z cukinii. Smażymy na rumiano z obu stron.

Po obróceniu na drugą stronę obficie posypujemy tymiankiem i jeszcze chwilę smażymy, żeby zioło zagrzało się i mogło oddać cały swój aromat i smak.Cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Następnie przekładamy na talerzyk i możemy delektować się smakiem niezwykle aromatycznej smażonej cukinii. 
Cukiniowe księżyce z tymiankiem
Obraną cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Następnie kroimy w plastry.
Cukiniowe księżyce z tymiankiem
Księżyce z cukinii maczamy w roztrzepanym jajku.
Cukiniowe księżyce z tymiankiem
Następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Cukiniowe księżyce z tymiankiem
Smażymy na rumiano z obu stron i posypujemy tymiankiem.

Tagi:

cukinia