Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo fajne połączenie w placuszkach dostępnych teraz kurek z młodą cukinią, podkreślone koperkowym sosem na bazie jogurtu. Idealne na kolację lub lunch, polecam :)

Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem

 

Sposób przygotowania:

Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie obieramy skóry ), lekko solimy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach – odstawiamy.

Kurki oczyszczamy kroimy na małe kawałki. Do salaterki wkładamy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i ziemniaki, pokrojone kurki, wbijamy jajko i dodajemy na początek połowę mąki – wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (ma mieć konsystencję jak na tradycyjne placki ziemniaczane ) dodajemy więcej mąki i jeszcze raz wszystko starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką porcję ciasta formując okrągłe placuszki i smażymy je na rumiano (około 3-5 minut z każdej strony ).

Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekany drobno świeży koperek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Odsączone placuszki serwujemy razem z sosem jogurtowo- koperkowym, smacznego : )
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Umyta, starta na tarce cukinia przed odciśnięciem nadmiaru wody
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
starte na tarce ziemniaki przed odciśnięciem nadmiaru wody
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Oczyszoczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Masa kurkowo-cukiniową z jajkiem i mąką gotowa do smażenia
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Kurkowo-cukiniowe placuszki smazone na rozgrzanej patelni z oliwą

Tagi:

cukinia