Sposób przygotowania:
Placuszki kurkowo-cukiniowe z jogurtowym sosem
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie obieramy skóry ), lekko solimy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach – odstawiamy.
Kurki oczyszczamy kroimy na małe kawałki. Do salaterki wkładamy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i ziemniaki, pokrojone kurki, wbijamy jajko i dodajemy na początek połowę mąki – wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (ma mieć konsystencję jak na tradycyjne placki ziemniaczane ) dodajemy więcej mąki i jeszcze raz wszystko starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką porcję ciasta formując okrągłe placuszki i smażymy je na rumiano (około 3-5 minut z każdej strony ).
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekany drobno świeży koperek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Odsączone placuszki serwujemy razem z sosem jogurtowo- koperkowym, smacznego : )
Kurki oczyszczamy kroimy na małe kawałki. Do salaterki wkładamy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i ziemniaki, pokrojone kurki, wbijamy jajko i dodajemy na początek połowę mąki – wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (ma mieć konsystencję jak na tradycyjne placki ziemniaczane ) dodajemy więcej mąki i jeszcze raz wszystko starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką porcję ciasta formując okrągłe placuszki i smażymy je na rumiano (około 3-5 minut z każdej strony ).
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekany drobno świeży koperek i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Odsączone placuszki serwujemy razem z sosem jogurtowo- koperkowym, smacznego : )
smokii
zosiani