Sposób przygotowania:
Ciasto cukiniowe z jagodami
Cukinię umyć, pokroić na pół, obrać ze skóry, a potem pokroić na średnie kawałki. Jagody zaś jeśli świeże oczyścić i przelać letnią wodą na sitku i wsypać do miski, zasypując cukrem.
Składniki na ciasto, czyli mąkę, jajka, masło, cukier waniliowy,mleko lub śmietankę i proszek do pieczenia wymieszać pałką lub zmiksować w mikserze z komorą. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz ocukrzone jagody i wymieszać całość łopatką kuchenną lub łyżką.
Formę do ciasta natłuścić i wysypać manną po całej powierzchni i wyłożyć na dno masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i włożyć formę cwibakową do piekarnika na kratkę rusztową.
Piec z 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i pokroić nożem. Podawać.
Składniki na ciasto, czyli mąkę, jajka, masło, cukier waniliowy,mleko lub śmietankę i proszek do pieczenia wymieszać pałką lub zmiksować w mikserze z komorą. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz ocukrzone jagody i wymieszać całość łopatką kuchenną lub łyżką.
Formę do ciasta natłuścić i wysypać manną po całej powierzchni i wyłożyć na dno masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i włożyć formę cwibakową do piekarnika na kratkę rusztową.
Piec z 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i pokroić nożem. Podawać.
Dinah
marietta