marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto cukiniowe z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Świeże owoce i niektóre warzywa jak np. cukinia lub marchewki słodkie lub szpinak mrożony można łączyć w różne kombinacje-jabłka z cukinią lub marchewką tartą. Smaku nie ubędzie z pewnością.

Ciasto cukiniowe z jagodami

Składniki:

Ciasto cukiniowe z jagodami

 

  • 300 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 80 g. masła,
  • 125 ml. mleka lub śmietanki 30 %,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 średnia cukinia,
  • 80 g. jagód świeżych lub mrożonych,
  • tłuszcz do formy,np .cwibakowej,
  • manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowe z jagodami
Cukinię umyć, pokroić na pół, obrać ze skóry, a potem pokroić na średnie kawałki. Jagody zaś jeśli świeże oczyścić i przelać letnią wodą na sitku i wsypać do miski, zasypując cukrem.

Składniki na ciasto, czyli mąkę, jajka, masło, cukier waniliowy,mleko lub śmietankę i proszek do pieczenia wymieszać pałką lub zmiksować w mikserze z komorą. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz ocukrzone jagody i wymieszać całość łopatką kuchenną lub łyżką.

Formę do ciasta natłuścić i wysypać manną po całej powierzchni i wyłożyć na dno masę.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C i włożyć formę cwibakową do piekarnika na kratkę rusztową.

Piec z 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i pokroić nożem. Podawać.