Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tanie, proste i smaczne. Nikt nie przypuszczał że w tym cieście może kryć się cukinia a w połączeniu z kawą smak jest wprost obłędny.

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem

 

  • kostka margaryny
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 6 łyżek mleka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia
  • mała cukinia (ok szklanka po starcu)
  • Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem
Do garnka wkładamy margarynę, mleko, cukier, kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Masę studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą. Cukinię jeśli jest bardzo młodziutka i ma miękka skórkę nie musimy obierać, pozywamy się nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię dodajemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy na blaszkę (23x33cm) wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Pieczemy ok 50 min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka nad kąpielą wodną. Tak powstałą polewą smarujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem
Etap 1Do wyrobionej masy dodajemy startą cukinię
Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem
Etap 2Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wysypana bułka tartą
Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem
Etap 3 Wystudzone polewamy polewą i posypujmey wiórkmai kokosowymi