SUPERPRZEPIS

Cukiniowe "ziemniaczki"

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Cukiniowe "ziemniaczki" Więcej zdjęć (5)

Efektowne "ziemniaczki" zaskoczą niejednego gościa, a smakują i wyglądają wręcz wyśmienicie.

Składniki:

Cukiniowe "ziemniaczki"

 

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe "ziemniaczki"
Przedstawiam bardzo fajny przepis na "ziemniaczki", który wymyślił mój chłopak i muszę powiedzieć, że jego pomysł sprawdził się w 100%, za co mu dziękuje :) Wymagają troszkę czasu i pracy, ale efekt i smak jest tego wart. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki. Odlewamy powstały podczas ścierania sok, solimy ją 2 szczyptami soli i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie ponownie odciskamy powstały sok. Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek. Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące. "Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują same, sprawdzą się również do dań mięsnych czy przystawka.
Cukiniowe "ziemniaczki"
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki.
Cukiniowe "ziemniaczki"
Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Cukiniowe "ziemniaczki"
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące.
Cukiniowe "ziemniaczki"
"Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor.