alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sos pomidorowo paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Warto zrobić na zimę kilka słoiczków tego pysznego sosu. Jest on świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti.

Sos pomidorowo paprykowy

Składniki:

Sos pomidorowo paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo paprykowy
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki czosnku z łupiną i położyć gałązki rozmarynu. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w 200 stopniach 45 minut.

Po wyjęciu z pieca z gorącej papryki i pomidorów zdjąć skórkę. Przełożyć do garnka, dodać obrany z łupin czosnek, igiełki rozmarynu, zlać płyn z blaszki który wytworzył się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku.

Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Tagi:

papryka