Sposób przygotowania:
Sos pomidorowo paprykowy
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki czosnku z łupiną i położyć gałązki rozmarynu. Po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w 200 stopniach 45 minut.
Po wyjęciu z pieca z gorącej papryki i pomidorów zdjąć skórkę. Przełożyć do garnka, dodać obrany z łupin czosnek, igiełki rozmarynu, zlać płyn z blaszki który wytworzył się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku.
Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Po wyjęciu z pieca z gorącej papryki i pomidorów zdjąć skórkę. Przełożyć do garnka, dodać obrany z łupin czosnek, igiełki rozmarynu, zlać płyn z blaszki który wytworzył się w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku.
Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.