MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 260]

Cupcake kokosowe z kremem lemon curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kokosowe cupcake - babeczki - z kremem mascarpone i domowym lemon curd - polecają się nie tylko do kawy

Cupcake kokosowe z kremem lemon curd

Składniki:

Cupcake kokosowe z kremem lemon curd

 

 

  • Cupcake kokosowe
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • (Można użyć samej maki pszennej
  • będą bardziej puszyste)
  • 1/ 4 wiórek kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

 

  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cupcake kokosowe z kremem lemon curd
Lemon curd:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i chłodzimy.

Cupcake kokosowe:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W misie miksera umieszczamy jajka, olej i cukier - miksujemy. Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy mąkę - cały czas miksując. Papilotki napełniamy masą. Babeczki pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Babeczki studzimy.

Mascarpone ubijamy z pudrem i lemon curd.

Kremem dekorujemy babeczki.