jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Walentynkowe serduszka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka w kształcie serca to chyba standard jeśli chodzi o słodkości walentynkowe. Ten kształt mówi sam za siebie. Na to wyjątkowe święto polecam kruche ciasteczka wzbogacone o słodką czekoladę i chrupiące bakalie.

Walentynkowe serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe serduszka

SKŁADNIKI

  • 250 gram mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 130 gram masła,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

WYKOŃCZENIE:

  • 50 gram mlecznej czekolady,
  • 50 gram gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • Garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serduszka

ETAP 1

Walentynkowe serduszka
zagniatamy jednolite ciasto kruche

CIASTECZKA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy dłońmi do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Walentynkowe serduszka
wykrawamy serca z ciasta

Gotowe ciasto schładzamy około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Z rozwałkowanego wykrawamy za pomocą foremki serca.

ETAP 3

Walentynkowe serduszka
wycięte serca przekładamy na blaszkę

Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 14 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Walentynkowe serduszka
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

WYKOŃCZENIE: Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Orzechy także podprażamy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy. Tak przygotowane bakalie łączymy ze sobą. Czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną smarujemy częściowo każde z upieczonych ciastek.

ETAP 5

Walentynkowe serduszka
dekorujemy ciasteczka czekoladą i bakaliami

Dodatkowo czekoladę posypujemy bakaliami. Serduszka odkładamy na kratkę, by czekolada zastygła. Gotowe.