Sposób przygotowania:
Walentynkowe serduszkaETAP 1
CIASTECZKA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy dłońmi do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe ciasto schładzamy około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Z rozwałkowanego wykrawamy za pomocą foremki serca.
ETAP 3
Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 14 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
WYKOŃCZENIE: Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Orzechy także podprażamy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy. Tak przygotowane bakalie łączymy ze sobą. Czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną smarujemy częściowo każde z upieczonych ciastek.
ETAP 5
Dodatkowo czekoladę posypujemy bakaliami. Serduszka odkładamy na kratkę, by czekolada zastygła. Gotowe.
skuter5
biedroneczki