Curry z dynią i łodygą brokuła

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne curry to dość popularne danie, można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów. U mnie z dynią i łodygą brokuła, którą rzadko ktokolwiek wykorzystuje.

Curry z dynią i łodygą brokuła

Składniki:

Curry z dynią i łodygą brokuła

 

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 60 g dyni hokkaido
  • 100 g łodyg brokuła (waga po obraniu)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Curry z dynią i łodygą brokuła

ETAP 1:

Curry z dynią i łodygą brokuła
Pokrojony filet podsmażamy z cebulą i przyprawami

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z pokrojoną w dowolnej wielkości kawałki cebulą i przyprawami (oprócz soli). Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

ETAP 2:

Curry z dynią i łodygą brokuła
Do mięsa dodajemy pokrojoną dynię i łodygi brokuła

Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę łodygi brokuła i dynię. Dusimy razem pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.


Na koniec wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą.