silkdressdiet

silkdressdiet

Kucharz
[Przepisów: 3]

Curry z dyni i orzechów nerkowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cudowne energetyczne danie! Zdrowe, smaczne i bardzo ładne! Bardzo łatwe w przygotowaniu! Gotowe w 40 minut!

Curry z dyni i orzechów nerkowca

Składniki:

Curry z dyni i orzechów nerkowca

 

  • 1 dynia hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki)
  • dwie cebule
  • pół czerwonej papryki
  • 100 gr orzechów nerkowca
  • torebka pasty czerwonego curry (używam tej na zdjęciu)
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • pół puszki mleczka kokosowego (w składzie powinien być jedynie kokos i woda)
  • kilka mrożonych liści kaffiru (limonki), ale ostatecznie można bez
  • łyżeczka ksylitolu lub syropu z agawy (może być cukier)
  • masło klarowane do smażenia
  • olej sezamowy
  • oliwa do posmarowania dyni
  • szklanka ryżu kleistego (może być inny ulubiony)

Sposób przygotowania:

Curry z dyni i orzechów nerkowca

ETAP 1:

Dynię kroimy na pół, smarujemy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika! Pieczemy przez pół godziny. Orzechy prażymy na małym ogniu. Gotujemy ryż do wygotowania wody! Ja wybrałam do tego dania ryż kleisty (tzw. glutinous rice) mój ulubiony, choć może nie wypada się przyznawać do oczyszczonego.
Cebulę w grube piórka i podsmażamy. Dodajemy pastę curry, wlewamy pół puszki mleczka kokosowego i mieszamy, żeby pasta połączyła się z mleczkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kwadraty, dynię w kostkę, ksylitol, szczyptę soli, kurkumę i dusimy przez chwilę. Na końcu wsypujemy orzechy i liście limonki. Podajemy z ryżem i polewamy olejem sezamowym.


Tagi:

dynia