Sposób przygotowania:
Curry z dyni i orzechów nerkowcaETAP 1:
Dynię kroimy na pół, smarujemy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika! Pieczemy przez pół godziny. Orzechy prażymy na małym ogniu. Gotujemy ryż do wygotowania wody! Ja wybrałam do tego dania ryż kleisty (tzw. glutinous rice) mój ulubiony, choć może nie wypada się przyznawać do oczyszczonego.
Cebulę w grube piórka i podsmażamy. Dodajemy pastę curry, wlewamy pół puszki mleczka kokosowego i mieszamy, żeby pasta połączyła się z mleczkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kwadraty, dynię w kostkę, ksylitol, szczyptę soli, kurkumę i dusimy przez chwilę. Na końcu wsypujemy orzechy i liście limonki. Podajemy z ryżem i polewamy olejem sezamowym.