Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków, sera i jajKrok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce i odciskamy z wody. Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała).
Przekładamy na deseczkę połowę ciasta na kluchy i rzucamy łyżką do garnka ( do gotującej wody).
Kluchy wypływają więc wiadomo, że są ugotowane. Przemywamy je pod bieżącą wodą.
Przecedzone wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z usmażonym boczkiem.
Krok 2
Do miseczki wbijamy jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj.
Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno kroimy i dodajemy do reszty składników.
Krok 3
Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego.
Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie, zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące, wtedy jest najsmaczniejsze
Jagodowa
lalunia
Inna niż wszystkie , syta i bardzo smaczna.