bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Żółte curry z dynią Żółte curry z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

zrobiłam curry, ostre, aromatyczne i pyszne.

Żółte curry z dynią  Żółte curry z dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żółte curry z dynią Żółte curry z dyni

 

  • 2 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • cebula pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • kawałek papryczki chilli
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 300g dyni pokrojonej w kostkę
  • 250ml bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 liście limonki kaffir
  • garść liści szpinaku
  • limonka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Żółte curry z dynią Żółte curry z dyni
Na patelni najlepiej o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju . Dodać pokrojoną pierś, posypać solą i pieprzem i obsmażyć, po czym zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na te samą patelnię dać łyżkę oleju, cebulę i czosnek i smażyć chwilę na małym ogniu. Dodać dynię, papryczke chilli drobno posiekaną, kumin, garam masalę i smażyć przez chwilę. Warzywa odsunąć na brzeg patelni a na środek położyć pastę curry, wymieszać aż się pasta podrzeje, wymieszać z warzywami, dołożyć odłożone piersi z kurczaka i wymieszać smażąc chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. W miedzy czasie ugotować ryz na sypko. Na koniec na patlenię dodać szpinak, doprawić do smaku, dodać sok z 1/2 limonki. Na talerzu podać z ryżem, ćwiartką limonki i posypać wszystko posiekaną natką
Żółte curry z dynią  Żółte curry z dyni
Indyjskie curry żólte z dynia i ryżem na pyszny obiad