Curry z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Mięso z kurczaka nie wymaga długiej obróbki cieplnej, więc jest doskonałe do przygotowania szybkiego obiadu.

Curry z kurczaka

Składniki:

Curry z kurczaka

 

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • duża szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • duża szczypta imbiru
  • 2 cebule
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka

ETAP 1:

Curry z kurczaka
Pokrojony w kostkę filet przyprawiamy i mieszamy

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami (oprócz soli) i mieszamy.

ETAP 2:

Curry z kurczaka
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone cebule

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy na złoto, pod koniec smażenia solimy.

Do mięsa dodajemy pokrojone w pół plastry cebule i razem smażymy do czasu, aż cebula będzie miękka.

ETAP 3:

Curry z kurczaka
Do mięsa z cebulą dodajemy mleko kokosowe

Mięso z cebulą zalewamy mlekiem kokosowym i podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Tagi:

kurczak