Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Sakiewki w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z wyrazistym sosem chrzanowym. Doskonałe połączenie na danie obiadowe.

Sakiewki w sosie chrzanowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sakiewki w sosie chrzanowym

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 plasterki szynki
  • 6 małych lub 3 duże plasterki sera żółtego
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • ewentualnie mąka i śmietana

Sposób przygotowania:

Sakiewki w sosie chrzanowym
Piersi z kurczaka oczyścić i pozbawić tych mniejszych wystających kawałków mięsa. następnie grubszą część delikatnie rozkroić wykonując w piersi kurczaka kieszeń.

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Przyprawiamy również w środku. Na plasterek sera żółtego kładziemy kawałek szynki i przykrywamy drugim plasterkiem sera.

Całość zwinąć i umieścić w mięsnej kieszeni. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim sakiewki. W litrze wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i dodać chrzan.

Wlać na patelnię, przykryć. Dusić do miękkości. Sos ewentualnie zagęścić śmietaną i mąką. 
Sakiewki w sosie chrznaowy
Mięso nalezy oczyscic, a następnie delikatnie rozciąć kieszenie
Sakiewki w sosie chrznaowy
Sakiewki dobrze doprawiamy również wewnątrz
Sakiewki w sosie chrznaowy
Do kieszonek należy włożyć ser żółty oraz szynkę
Sakiewki w sosie chrznaowy
Mięso po podsmażeniu dusimy w sosie do miękkości

Tagi:

mięso kurczak