Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Curry z kurczaka i mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Curry z kurczaka i słodkiego mango, jeszcze kokos do tego...

Curry z kurczaka i mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Curry z kurczaka i mango

 

  • Pierś z kurczaka
  • Spore, dojrzałe mango
  • Por
  • Marchewka
  • 100ml mleka kokosowego
  • 100ml bulionu
  • 50g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka i mango
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z curry i kurkumą i smażymy na rozgrzanym oleju, na głębokiej patelni z przykrywką. Pora myjemy i kroimy w półplasterki, marchewkę myjemy, obieamy i ścieramy na grubej buraczanej tarce i dodajemy do kurczaka. Mieszamy i wszstko razem
smażymy 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie mleko kokosowe należy zmieszać z bulionem i
wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy tym mięso z warzywami na patelni. Dusimy pod
przykryciem przez 5 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dorzucamy na
patelnię, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gototujemy przez 5
minut.
Curry z kurczaka i mango
Dobrze jest smażyć na głębokiej patelni z przykrywką,