wiolinka_1

wiolinka_1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Curry z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, smaczne danie z kuchni indyjskiej. Rozgrzewające i aromatyczne.

Curry z warzywami

Składniki:

Curry z warzywami

 

  • 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów całych lub krojonych
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy Curry Masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • imbir - starty korzeń ok. 1 cm
  • 5 goździków
  • 5 kardamonów
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/2 opakowania mrożonych warzyw

 

  • ugotowany ryż basmati
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (gęstego)

Sposób przygotowania:

Curry z warzywami
Na rozgrzany olej wrzucamy kmin rzymski i gorczycę. Gdy zaczną "strzelać" wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie wlewamy pomidory. Dodajemy wyciśnięty czosnek, starty imbir, przyprawę curry masala, goździki, kardamon, keczup. Po ok. 10 minutach wrzucamy zamrożone warzywa. Gotujemy do czasu aż zmiękną. Podajemy z ryżem basmati i jogurtem naturalnym.

Tagi:

ryż przyprawy