goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Za niepowtarzalny smak odpowiada słodko-ostra glazura, świetna marynata również na grilla

Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie

 

  • ćwiartka z kurczaka 2 sztuki
  • miód 1 łyżka
  • imbir 1/2 łyżeczka
  • papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczka
  • chili szczypta
  • oliwa 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Miód dokładnie ucieramy z oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Powstałym płynem nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Na drugi dzień smażymy na rozgrzanej patelni  pod przykryciem lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!
Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie
Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy
Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie
Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy
Ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie
Mięso pieczemy w piekarniku, na grillu lub smażymy na patelni