jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ćwikła w jajkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ćwikła często gości na Wielkanocnym stole, tak podana z pewnością wszystkim posmakuje!. W zależności jaką lubią domownicy doprawioną , możemy dodać lub zmniejszyć ilość chrzanu!

Ćwikła w jajkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwikła w jajkach

 

  • Ćwikła:
  • Około 400 gram buraczków,
  • Pieprz, cukier do smaku,
  • Mały korzeń chrzanu,
  • Oliwa z oliwek do polania,
  • Dodatkowo:
  • jajka do napełnienia,
  • rzeżucha do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ćwikła w jajkach
Umyte buraczki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Obrane ścieramy na tarce o małych oczkach. Obrany chrzan ścieramy na drobnej tarce (takiej takce, jak na placki ziemniaczane). Tak przygotowane buraczki oraz chrzan łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek i ponownie mieszamy. Jajka (ilość według uznania, gdyż ćwikły wychodzi dość sporo) gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Obrane przekrawamy na połowę i wyciągamy żółtka. W miejsce żółtek nakładamy ćwikłę. Dekorujemy ją rzeżuchą, podajemy!
Ćwikła w jajkach
Jajka zalewamy wodą. Gotujemy na twardo, studzimy
Ćwikła w jajkach
Obrane jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka
Ćwikła w jajkach
Obrane buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach
Ćwikła w jajkach
Do buraczków dodajemy chrzan, przyprawy i oliwę. mieszamy

Tagi:

jajko jajka