Jajka przepiórcze na czerwono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraki umyć, obrać, pokroić w grube plasterki. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą z zapasem ok 2 cm nad powierzchnią buraków. Got

Jajka przepiórcze na czerwono

Składniki:

Jajka przepiórcze na czerwono

 

Sposób przygotowania:

Jajka przepiórcze na czerwono
Buraki umyć, obrać, pokroić w grube plasterki. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą z zapasem ok 2 cm nad powierzchnią buraków. Gotować pod przykryciem do miękkości - średnio ok. 45 mintut.) Buraki odcedzić od wywaru. można je wykorzystać do sałatki np. z fasolą albo na ćwikłę. 2 szklanki wywaru wlać do rondelka, dodać ocet, cukier, sól, przyprawy, zagotować mieszając aby rozpuścił się cukier. Odstawić, wystudzić. W międzyczasie nastawić jajka i ugotować je na twardo - ok 3 min. od zagotowania. Jajeczka trzeba kilkakrotnie przemieszać, aby żółtka ułożyły się równo w środku jajeczek. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ostrożnie nie naruszając skórki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja włożyć jajka, 2 ząbki czosnku, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 1 dobę - ale nie dłużej, bo marynata zabarwi żółtka. Po wyjęciu jaja można używać do sporządzania wielkanocnych sałatek, podawać z białymi sosami, posypane rzeżuchą.

Tagi:

buraki