suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ćwikła z buraków pieczonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super dodatek do dań obiadowych

Ćwikła z buraków pieczonych

Składniki:

Ćwikła z buraków pieczonych

 

  • 2 kg buraków ćwikłowych;
  • 20 dag świeżego chrzanu;
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasu cytrynowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • łyżeczka soli;
  • szczypta nasion kminku

Sposób przygotowania:

Ćwikła z buraków pieczonych
Wybieramy buraki takiej samej wielkości, myjemy dokładnie i wykładamy na blachę, kropimy wodą i pieczemy w piekarniku. Miękkie buraki zaraz po wyjęciu z pieca wkładamy do zimnej wody i lekko studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce z dużymi otworami. Chrzan ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z burakami, z solą, cukrem i nasionami kminku. Dodajemy zalewę z przegotowanej wody i octu lub kwasu cytrynowego, mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną ćwikłę układamy w słojach, wstawiamy do pasteryzacji na 20 min.

Tagi:

buraki