Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Cykoria z morelą i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka pełna beta-karotenu

Cykoria z morelą i gruszką

Składniki:

Cykoria z morelą i gruszką

 

  • Na 4 porcje:
  • 2 pokrojone w cienkie krążki (300 g) i szybko skropione sokiem z cytryny cykorie
  • 2 średnie (150 g) pokrojone w paski i szybko skropione sokiem z cytryny morele
  • 1 mała (75 g) pokrojona w słupki i szybko skropiona sokiem z cytryny twarda gruszka
  • 4 łyżki (60 g) odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • Szczypta cukru waniliowego
  • Kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Cykoria z morelą i gruszką

Wymieszaj w misce cykorie, morele i gruszkę. Polej jogurtem naturalnym , posyp cukrem waniliowym i udekoruj listkami świeżej mięty.

Sos: Wymieszaj olej z octem winnym, dopraw pieprzem i solą (lepiej mniej, niż więcej). Gotowym sosem polej surówkę i delikatnie wymieszaj.


45 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.



Tagi:

cykoria