kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1324]

Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną surówkę. Przygotowana z dodatkiem pomarańczy i czerwonej cebuli. Polecam do drugiego dania.

Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
Cykorię dzielimy na liście i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

Z cykorii wycinamy głąb i kroimy na drobno, przekładamy do miski i posypujemy cukrem.

Mieszamy i odstawiamy.

W tym czasie jabłko myjemy i obieramy, ścieramy na tarce na tarce.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Wyjmujemy miąższ.

Składniki na sos wkładamy do kubka i mieszamy.

Cykorię odciskamy z płynu i wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. 
Doprawiamy do smaku i mieszamy.  
Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
Umytą cykorię kroimy na drobno i posypujemy cukrem.
Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
Pomarańczę dzielimy na cząstki i wyjmujemy miąższ.
Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
W międzyczasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
W kubku mieszamy wszystkie składniki na sos.
Surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy
Cykorię odciskamy z płynu i dodajemy pozostałe składniki.