p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Cynadry wieprzowe wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to zapraszam na moje cynadry

Cynadry wieprzowe wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynadry wieprzowe wg Joli

 

  • 1 kg nerek wieprzowych,
  • 1 szt duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szt. kostka cielęca,
  • do smaku sól, chilli, pieprz i gałka muszkatałowa,
  • 1 kostka do mięsa z papryką,
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki
  • 1 mini kostka-pietruszka

Sposób przygotowania:

Cynadry wieprzowe wg Joli
Nerki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, wycinamy moczowody. Wkładamy do garnka z zimną wodą i moczymy w wodzie około 1 godziny. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż zbledną, odlewamy wodę, wykładamy nerki na durszlak i przelewamy zimną wodą, zostawiamy aż odciekną. Nerki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką (dosłownie po szczypcie) dusimy na oleju. Dodajemy pokrojone nerki, wlewamy tyle wrzącej wody by je przykryć, dodajemy kostkę cielęcą. Dusimy powoli do miękkości około 45 minut, dodajemy kostkę mięsną z papryką, posypujemy rozgniecioną mini kostką-pietruszka, dodajemy jeszcze 2 łyżki ciemnej zasmażki i dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy cynadry z kartoflami i tartymi buraczkami.
Cynadry wieprzowe wg Joli
Nerki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, wycinamy moczowody.
Cynadry wieprzowe wg Joli
przekładamy nerki do garnka i zalewamy wrzącą wodą
Cynadry wieprzowe wg Joli
Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką
Cynadry wieprzowe wg Joli
dodajemy jeszcze 2 łyżki ciemnej zasmażki i dusimy aż sos zgęstnieje

Tagi:

mięso