Sposób przygotowania:
Żołądki z kurczaka a`la flaczki
Świeże żołądki z kurczaka oczyścić z błonek, skórki grubszej, dobrze je opłukać i w garnku w nie dużej ilości zagotować, wylać na durszlak, opłukać i znowu do garnka wsypać i ponownie zagotować, wylać, opłukać, można powtórzyć 3 razy.
Z durszlaka żołądki dać do szybkowara, wlać 1,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować w szybkowarze 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia żołądki wlać na durszlak postawionym na misce, wywar do flaczków.
Ostudzone żołądki pokroić nożyczkami kuchennymi na paski do garnka jak flaki tradycyjne.
Wlać wywar z miski, dodać przyprawę do flaków, starte warzywa, gotować do miękkości warzyw, do smaku dodać sól, pieprz mielony.
Na patelni roztopić margarynę lub palmę (margaryna lub palma najlepiej się nadaje na zasmażkę, nie smalec, masło, olej do flaczków), dodać mąkę pszenną, kurkumę, paprykę słodką i mieszać do połączenia składników, wlać od razu do flaczków i mieszać do zagęszczenia zupy i zdjąć z ognia.
Teraz wsypać majeranek zamieszać, odstawić na około 1 godzinę, nabiorą lepszego smaku.
Z durszlaka żołądki dać do szybkowara, wlać 1,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować w szybkowarze 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia żołądki wlać na durszlak postawionym na misce, wywar do flaczków.
Ostudzone żołądki pokroić nożyczkami kuchennymi na paski do garnka jak flaki tradycyjne.
Wlać wywar z miski, dodać przyprawę do flaków, starte warzywa, gotować do miękkości warzyw, do smaku dodać sól, pieprz mielony.
Na patelni roztopić margarynę lub palmę (margaryna lub palma najlepiej się nadaje na zasmażkę, nie smalec, masło, olej do flaczków), dodać mąkę pszenną, kurkumę, paprykę słodką i mieszać do połączenia składników, wlać od razu do flaczków i mieszać do zagęszczenia zupy i zdjąć z ognia.
Teraz wsypać majeranek zamieszać, odstawić na około 1 godzinę, nabiorą lepszego smaku.