iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cynamonowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis znaleziony na szybko w zbiorach Nigelli, muffinki jeśli ktoś lubi takie maleństwa będą bardzo smakować bo są mięciutkie i pachnące.

Cynamonowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe muffiny

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 szklanki zwykłego cukru
  • 1/5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 118 ml mleka
  • 112 gram roztopionego masła
  • dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

Cynamonowe muffiny
Przesiać mąkę i na sucho wymieszać ją z dodatkiem szczypty soli, cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze razem wymieszać mleko, jajko i masło na koniec do płynnych składników dodać cynamon i po wymieszaniu wlać do mąki przy pomocy łyżki wszystko dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości ciastem. Piekarnik nagrzać do 180st i piec muffiny około 15 minut po upieczeniu i wystudzeniu po wierzchu polać je delikatnie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Cynamonowe muffiny
Do wymieszanych płynnych składników dodać cynamon.
Cynamonowe muffiny
Do suchych składników przelać płynną mieszankę.
Cynamonowe muffiny
Przy pomocy łyżki wymieszać składniki ciasta.
Cynamonowe muffiny
Po upieczeniu muffiny wystudzić i ozdobić.