Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Najlepsza biała zupa typu krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przeważnie biała zupa krem kojarzy się nam z kalafiorem, lub w sezonie wczesnoletnim z białymi szparagami. Moja zupa bazuje na korzeniu pietruszki oraz selera, a całość dopełnia topiony serek typu Gouda który mocno podbija smak.

Najlepsza biała zupa typu krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najlepsza biała zupa typu krem

Na bulion warzywny

  • 500 g włoszczyzny :
  • 3 średnie marchewki
  • ćwierć selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • połowa cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • ok.2-3 litry zimnej wody
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Na krem

  • 4-5 średniej wielkości korzeni pietruszki ok 350 g
  • ćwierć selera
  • 4 średnie sztuki ziemniaków
  • 50 g (1/2) serka topionego typu Gouda
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki Vegety
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatki

  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 mała marchew

 

  • na grzanki : 1 bułka grahamka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • Na karmelizowaną cebulkę z chili :
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Najlepsza biała zupa typu krem
1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez ok. minut do momentu aż warzywa zaczną uwalniać zapach. 

2. Podsmażone warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy wywar przez 45 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. 

3. Bulion przecedzamy. Pozostałe warzywa umyte i obrane : 4 sztuki pietruszki,4 średnie ziemniaki oraz ćwiartkę selera kroimy na kostkę ok 2 cm każda. Warzywa podsmażamy na łyżeczce oleju do momentu aż lekko zmiękną i staną się aromatyczne. Zeszklone warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy pod przykryciem, aż staną się miękkie. Trwa to ok. 10 minut. 

4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 50 g serka topionego i typu Gouda, wlewamy 100 ml kwaśnej 12% śmietany i wszystko miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Doprawiamy zupę 2 łyżeczkami Vegety lub soli szczyptą cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 

5. Cebulę i chili podsmażamy na patelni z łyżeczką łuszczu i dodajemy miód. Smażymy na złocisty karmelowy kolor. Bułkę na grzanki doprawiamy czosnkiem granulowanym i polewamy oliwą z oliwek smażymy równomiernie z każdej strony aż otrzymamy złocistą skórkę.

Na patelni wrzucamy marchewkę pokrojoną na cienkie paseczki i podpiekamy 1 minutę by zmiękła ale wciąż pozostawała chrupka. 

6. Krem wylewamy na talerze, pośrodku wykładamy karmelizowaną cebulkę i chili. Siekamy natkę pietruszki i wykładamy grzanki.
Najlepsza biała zupa typu krem
Wcześniejsze smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu pozwala wydobyć maksimum smaku z warzyw.
Najlepsza biała zupa typu krem
Gotowanie w wywarze oddaje głębie smaku zupy i czyni ją bardzo aromatyczną.
Najlepsza biała zupa typu krem
Gęsta i sycąca bez mięsa posmakuje nie tylko wegetarianom
Najlepsza biała zupa typu krem
Bulion na samych warzywach odpowiednio długo gotowany jest równie esencjonalny co niejeden mięsny