Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
Obierz rabarbar, pokórj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem a po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem.
Obierz rabarbar, pokórj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem a po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem.