jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wiosną, gdy rabarbar dostępny jest w każdym warzywniaku warto wykorzystać sezon i przygotować sos rabarbarowo- karmelowy. Taki sos jest świetnym dodatkiem do racuchów czy naleśników z serem.

Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem

 

  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • twarożek wiejski (około 500g)
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki śmietanki wiejskiej
  • cynamon do posypanie
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.

Obierz rabarbar, pokórj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem a po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty.

Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem. 
Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem
Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Racuchy drożdżowe z twarogiem i rabarbarem
Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem.