Sposób przygotowania:
Racuchy z pieczarkami i rzodkiewką
Z mleka odlać 100 ml i podgrzać, żeby było letnie, dodać cukier, pokruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, imbir, gałkę.
Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować ciasto. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kosteczkę, rzodkiewkę w pół plasterki. Gdy wyrośnie ciasto, dodać pokrojone składniki, wymieszać, odstawić jeszcze na 5 minut.
Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką ciasto formując racuchy. Smażyć z obu stron.
Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować ciasto. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kosteczkę, rzodkiewkę w pół plasterki. Gdy wyrośnie ciasto, dodać pokrojone składniki, wymieszać, odstawić jeszcze na 5 minut.
Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką ciasto formując racuchy. Smażyć z obu stron.