Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Cytrynowa Delicja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Proste, wręcz banalnie proste ciasto, ale bardzo smaczne i mimo swojej prostoty eleganckie! Biszkopt na budyniach otulony cytrynową galaretką zwieńczoną polewą cytrynową.

Cytrynowa Delicja

Składniki:

Cytrynowa Delicja

 

  • Biszkopt:
  • jajka- 5 dużych szt.
  • mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki
  • cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy- 1 opakowanie
  • budyń waniliowy- 2 opakowania

 

  • Dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa- 4 opakowania
  • woda- 1,2 l
  • dżem z cytryn - 2 czubate łyżki
  • czekolada mleczna- 100 g
  • kremówka- 2 czubate łyżki
  • mini-rurki- do ozdobienia
  • herbata do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa Delicja
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Cały czas ubijajac, małymi porcjami wsypać cukier, a następnie dodawać pojedynczo żółtka. Do piany, na koniec przesiać mąkę wraz z proszkiem budyniowym i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć folią aluminiową i przelać rozpuszczoną galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Biszkopt nasączyć herbatą, posmarować dżemem cytrynowym i ułożyć stężałą galaretkę. Na parze roztopić czekoladę mleczną z kremówką, przestudzić i wylać na galaretkę, ozdobić mini rurkami (opcjonalnie). Wstawić do lodówki i kroić, jak już polewa zastygnie.