Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Delicja 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z biszkoptem orzechowo - kokosowym masą i delicjami.

Delicja 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delicja 4

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt z orzechami:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag kokosu

 

  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/3 kostki margaryny
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • Oraz:
  • Paczka delicji najlepiej wiśniowych (ok 18 delicji)

Sposób przygotowania:

Delicja 4
Biszkopt jasny:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 - 20minut.



Biszkopt orzechowy:

Orzechy drobno posiekać. Osiem białek ubić na sztywną pianę dodać cukier , nadal ubijając dodać 4 żółtka. Następnie dodać proszek do pieczenia kokos i orzechy - delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 - 20minut



Masa:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem , w jednej szklance mleka rozpuścić budynie, żółtka i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i ostudzić. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody.Margarynę utrzeć , dodać chłodny budyń. Do utartej masy wlać ciągle mieszając rozpuszczoną lekko tężejącą galaretkę - dokładnie wymieszać.



Przełożenie:

Biszkopt orzechowy posmarować 1/2 częścią masy wyłożyć biszkopty resztę masy i przykryć biszkoptem jasnym. Polac polewą.
Delicja 4
Upiec dwa biszkopty jasny i orzechowo kokosowy
Delicja 4
Margarynę utrzeć dodać zimny budyń i lekko tężejącą galaretkę
Delicja 4
Na biszkopt orzechowo kokosowy wyłożyć cześć masy na to delicje
Delicja 4
Na delicje pozostałą część masy i przykryć jasnym biszkoptem polać polewą