IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Cytrynowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna cytrynowa karpatka.

Cytrynowa karpatka

Składniki:

Cytrynowa karpatka

 

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • 2 budynie cytrynowe

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Cytrynowa karpatka
600 ml mleka i cukier zagotować. Do 200 ml mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu a następnie wstawić do lodówki. W garnku zagotować szklankę wody, dodać margarynę i rozpuścić. Dodać mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do przestygnięcia. Do zimnego ciasta dodać jajka oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół a następnie wyłożyć na blachę ok 40x25cm . Piec w temp. 200'C ok 25 min. Wystudzone płaty ciasta przekładamy przygotowanym kremem cytrynowym. Posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy w lodówce ok 2h. Smacznego !!

Tagi:

jajko jajka