zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, orzeźwiająca tarta zwieńczona kremem na bazie serka, oprószona kwiatami lawendy. Na wiosenny podwieczorek idelana!

Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem

 

 

  • Krem:
  • 150 g masła
  • 180 g serka kreowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem, roztopione masło cieniutką strużką i sok ze skórką. Następnie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli i jogurt. Wylewamy masę do natłuszczonej formy (użyłam 20 cm okrągłej) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka na fukcji góra-dół. Pieczemy 45 minut. Studzimy w formie, dopiero wyjmujemy. Nakładamy krem i schładzamy ciasto. Konsystencja ciasta raczej zwarta, przypomina flan.
Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę
Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem
Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytrusów i skórkę
Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem
Wylewamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy
Cytrynowa tarta z kremowym obłoczkiem
Upieczone ciasto studzimy przed nałożeniem kremu