Sposób przygotowania:
Cytrynowa tarta na kokosowym spodzie
Wiórki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i uprażyć je. Trwa to około 4-5 minut. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady wsypać uprażone wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,aby składniki dobrze się połączyły. Przygotowana masą wylepić foremkę (jeśli nie macie silikonowej proponuję najpierw wyłożyć ja folią spożywczą co pozwoli na łatwiejsze wyjęcie tarty),wylepić boki i spód. Odstawić do lodówki na około godzinę. Cytrynę porządnie wyszorować,osuszyć i zetrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dla pewności przelać sok przez siteczko. Do soku wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić do napęcznienia, na około 5 minut. Po tym czasie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Do miski przełożyć serek mascarpone,dodać skórkę cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać mikserem na średnich obrotach. W drugiej misce ubić śmietanę z pozostałym cukrem na sztywno. Dodać śmietanę do sera i na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą. Gotową masę cytrynową wyłożyć na spód kokosowy i odstawić do lodówki do stężenia deseru. Przed podaniem posypać startą na drobnych oczkach czekoladą. Smacznego!