SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowa ze śmietanką

  • 3
  • MP3-ka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tarta cytrynowa ze śmietanką Więcej zdjęć (3)

Krucha tarta z budyniem cytrynowym, pod śmietankową kołderką.

Składniki:

Tarta cytrynowa ze śmietanką

 

  • CIASTO
  • ok 500g mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • (opcjonalnie 1/2 aromatu cytrynowego)

 

  • MASA BUDYNIOWA
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g
  • 350ml-400ml mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • ok.8 łyżeczek cukru
  • (masę można zrobić z podwójnej ilości)

 

 

  • DEKORACJA
  • posypka czekoladowa o smaku cytrynowym
  • plastry cytryny

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa ze śmietanką
Mąkę przesiewamy na stolnicę,margarynę kroimy w kawałki,jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami formujemy tartę.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni. Resztki ciasta odcinamy (można zrobić kruche ciasteczka).



Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach,sok z cytryny wyciskamy. Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia. Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę.



Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przkrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki. W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)
Tarta cytrynowa ze śmietanką
i już można się częstować pysznym deserem!
Tarta cytrynowa ze śmietanką
Ciasto nakładamy na blaszkę, formujemy palcami tartę, i odcinamy resztki ciasta