Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Cukier puder, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sok z cytryny, żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę bardzo zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciasteczka. W co drugim za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otworek. Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180-190 st przez 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy do tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy domowej roboty marmoladą.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciasteczka. W co drugim za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otworek. Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180-190 st przez 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy do tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy domowej roboty marmoladą.
misia14
misia5
Córka wygrzebała te foremki z całej góry foremek i stwierdziła, że takich jeszcze nie jadła:) Cieszę się, że Ci się podobają:)
edytaha
zbysiowa
misia5
Szczerze mówiąc to siedziała chyba z godzinę nim się zdecydowała na jakieś foremki. Mam tyle różnych kształtów, że jak stwierdziła pół dnia pasowałby wybierać:)
misia5
A do tego szybko znikające. Istna kamfora:) Przy nich panuje zasada "było i ni ma":)
iziona
U mnie też by ta zasada obowiązywała, a foremka faktycznie fajna :)
misia5
Ciasteczka chyba zawsze mają taką zasadę:)
ajrinwu
misia5
Moim dziewczynkom też bardzo się podobają :)