misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 670]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka z marmoladą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne i bardzo aromatyczne kruche ciasteczka z cytrynową nutką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty

Cytrynowe ciasteczka z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe ciasteczka z marmoladą

 

 

  • Marmolada do przełożenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Cukier puder, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sok z cytryny, żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę bardzo zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciasteczka. W co drugim za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otworek. Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180-190 st przez 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy do tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.

Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy domowej roboty marmoladą.
Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto
Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Ciasto po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka
Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Ciasteczka pieczemy w 180-190 st przez 15-20 minut
Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy marmoladą